Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, με φόντο την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Κυριάκο Κούσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αναστασιάδη έγινε μετά την τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, που τόνισαν ότι η χώρα μας πρέπει να δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, και τη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Ν. Δένδια, ο οποίος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠ.ΕΞ., με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Ο υπουργός έκανε λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο και ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΥΠ.ΕΞ., η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της, απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές και επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Ακολούθησε τρίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, υπό την προεδρία του υπ.Εθνικής Άμυνας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου, τη συμμετοχή του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή και της στρατιωτικής ηγεσία, με στόχο να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» άλλαξε το απόγευμα της Τρίτης πορεία, με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, αλλά παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδεία άλλων δύο ερευνητικών πλοίων και πολεμικών σκαφών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί